Wielersterren spotten op de top

22 Feb 2024

De afgelopen 20 jaar passeerde er heel wat schoon volk op de flanken van de Ventoux. Logisch hoor ik je denken: de beste renners reden er al op tijdens de Tour de France. Maar ook tijdens Sporta Mon Ventoux zagen we er al heel wat de Kale Berg opvlammen.


Dit weekend start officieel het Vlaamse wielervoorjaar, een eerste hoogtepunt voor menig Vlaamse wielerfans. Volgens ons het ideale moment voor een overzicht.

Wout Van Aert en vrouw Sarah

In 2019 was Sarah De Bie de ambassadrice van Ladies @ Ventoux, een campagne van Sporta om meer vrouwen te overtuigen om deel te nemen aan Mon Ventoux. Aan haar zijde in Frankrijk én een verrassing voor de organisatie zelf, haar man Wout Van Aert. Hij kwam vrouwlief ondersteunen bij haar uitdaging om de Mont Ventoux te beklimmen. Maar natuurlijk niet zonder ook zelf deel te nemen aan La Cannibale.

Een maand later wint hij in zijn eerste Ronde van Frankrijk meteen een tourrit. Twee jaar later wint hij in diezelfde Ronde de etappe waarin de Mont Ventoux twee keer beklommen werd. Een zaadje dat gepland werd tijdens zijn deelname aan Sporta Mon Ventoux?

Naam: Wout Van Aert

Geboortedatum: 15 september 1994

Belangrijkste prestaties: 3-voudig wereldkampioen veldrijden, 9 etappes in de Ronde van Frankrijk en winnaar van de klassieker Milaan-San Remo.

Familie van der Poel met grootvader Raymond Poulidor

De editie van 2017 was er eentje met een echt sterrenensemble. Tom Simpson, de betreurde wielrenner, werd herdacht na zijn tragisch overlijden op de Mont Ventoux tijdens de Tour van 1967. Zijn ex-ploegmaat Eddy Merckx en “Eeuwige Tweede” Raymond Poulidor kwamen speciaal voor deze herdenking naar Bédoin.

D
eze twee wielermonumenten beklommen niet de Reus van de Provence. Maar die laatste bracht wel zijn schoonzoon en kleinzonen mee. En dat zijn geen onbekenden voor wielerliefhebbers.

Vader Adrie van der Poel en zonen Mathieu en David namen deel aan La Cannibale en bereikten alle drie de finish. Niemand die toen al wist wat voor een imposante erelijst ‘kleinzoon’ Mathieu zou uitbouwen.


Wist je trouwens dat Adrie en Mathieu de enige vader en zoon zijn die ooit de gele trui droegen in de Ronde van Frankrijk?

Naam: Adrie van der Poel
Geboortedatum: 17 juni 1959
Belangrijkste prestaties: Winnaar van klassiekers Ronde van Vlaanderen (1986), Luik-Bastenaken-Luik (1988) en Amstel Gold Race (1990), wereldkampioen veldrijden 1996, winnaar van 2 etappes in Ronde van Frankrijk.

Naam: Mathieu van der Poel
Geboortedatum: 19 januari 1995
Belangrijkste prestaties: 6-voudig wereldkampioen veldrijden, wereldkampioen wielrennen, winnaar van klassiekers Ronde van Vlaanderen (2x), Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en Amstel Gold Race


Naam:
Marc Wauters
Geboortedatum: 23 februari 1969
Belangrijkste prestaties: winnaar van een Tourrit in 2001, 1 dag gele trui in Ronde van Frankrijk, 3 keer Belgisch kampioen tijdrijden, 3x top 10 in Parijs-Roubaix.

Marc Wauters als haas van voorzitter Toon Claes

In 2007 had toenmalig voorzitter, Toon Claes, het ingenieuze idee om in één dag 10 keer de Mont Ventoux op te rijden. Een gigantische uitdaging waarbij een goede ondersteuning en entourage belangrijk waren Zo kon Dokter Toon Claes rekenen op o.a. “het wiel” van ex-profrenner Marc Wauters. “De soldaat”, de bijnaam van Marc, reed vijf keer de Ventoux op met Toon in zijn zog.

Marc bleef de jaren nadien ook wat plakken op Mon Ventoux. Hij werd lid van de technische ploeg en verving al vele edities banden en derailleurs van gestrande fietsers.

De Vlaamse wielerliefhebber gaat Marc vooral kennen van zijn etappeoverwinning in de Ronde van Frankrijk 2001. Hij won niet alleen de 2de etappe met aankomst in Antwerpen maar hij veroverde ook voor één dag de gele trui. Een dag later reed hij in zijn gele trui doorheen zijn woonplaats Lummen.

Francis De Greef

In het eerste decennium van deze eeuw stond hij geboekstaafd als beloftevol renner en toekomstig ronde talent. Ooit eindigde hij 17de in de Ronde van Italië en werd hij 3de in het jongerenklassement. Helaas lukte het niet om meer uit zijn carrière te halen. Op 30-jarige leeftijd stopte hij met wielrennen.

In 2021 nam Francis De Greef deel aan Sporta Mon Ventoux als lid van Rocket Espresso Grandfondo Team. Hoewel het wielerevent nooit een wedstrijd was, had hij toch de ambitie om als één van de eersten de top te bereiken. Maar onderweg liep het mis… Een ongelukkige seingever stuurde Francis de verkeerde kant op. Na 11km over golvende wegen begon het bij De Greef te dagen dat er iets niet klopte. Er zat niets anders op dan terug te fietsen en opnieuw de juiste weg te hervatten. Wegens een omweg van 22km lukte het Francis niet om als eerste aan te komen op de top, maar hij had wel de snelste tijd. Straffe prestatie!


Naam:
Francis De Greef
Geboortedatum: 2 februari 1985
Belangrijkste prestaties: 2x top 20 Ronde van Italië, winnaar Ardense Pijl en Circuit de Wallonie

Niels Albert

Deze meervoudig wereldkampioen veldrijden was één van de deelnemers aan de turbulente editie van 2015. Door een stevige mistralwind moest de top meerdere keren afgesloten worden en werd de aankomst 6km lager gelegd.

De deelname van Niels kwam een jaar na het einde van zijn professionele wielercarrière. Op 28-jarige leeftijd werd hij door hartproblemen gedwongen te stoppen met fietsen.


Naam:
Niels Albert
Geboortedatum: 5 februari 1986
Belangrijkste prestaties: 2-voudig wereldkampioen veldrijden, 1x Belgisch kampioen veldrijden.


Arne Daelmans

In 2014 stond voormalig cyclocrosser Arne Daelmans aan de start van La Cannibale. Vijf jaar na het beëindigen van zijn profcarrière, liet hij nog een keer zijn snelle benen spreken. Sporta Mon Ventoux is dan wel geen wedstrijd, Daelmans finishte wel als eerste van het pak.

De fiets zette hij nog niet meteen aan de kant. In 2016 won hij het WK Veldrijden voor Masters bij de 40- tot 44-jarigen.


Naam:
Arne Daelmans
Geboortedatum: 16 april 1973
Belangrijkste prestaties: 3de plaats BK veldrijden 1997, winnaar GVA-trofee 1997-1998 en 1999-2000.