Vrouwen aan de macht op Ventoux?

08 Mar 2024

“Fietsen is een mannenwereld.” Twintig jaar geleden konden we niet anders dan hiermee akkoord te gaan. De jongste jaren wordt deze bewering alsmaar ongeloofwaardiger. Het vrouwelijke geslacht heeft heel lang moeten trappen om te staan waar het nu staat. Maar hoe heeft Sporta hierin bijgedragen? 

Sporta nam in het eerste decennium al initiatieven om meer vrouwelijke deelnemers te ontvangen tijdens haar Sporta Mon Ventoux. Met het project “Dames naar de top” organiseerde, o.l.v. specialisten, ze wekelijkse trainingssessies en exclusieve workshops over ‘fietstechnieken’ en ‘fietsvaardigheden’. 

Voor de echt grote initiatieven was het wachten tot 2018. 

Ladies @ Ventoux

Tijdens de editie van 2018 lanceerde Sporta het project Ladies @ Ventoux. Het doel: met meer dan 300 vrouwen de Ventoux beklimmen. VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck ging samen met VTM-nieuwsanker Cathérine Moerkerke als ambassadrice de uitdaging aan om met zoveel mogelijk vrouwen al fietsend de berg te trotseren. Vrouwen kregen niet alleen veel aandacht tijdens de voorbereiding, ook op de apotheose in Frankrijk werden ze in de watten gelegd. 

Discobaar A Moeder gaf een exclusieve dj-set voor de start van het vrouwenpeloton. Massagecorners en veel bubbels zorgden ervoor dat vrouwelijke deelnemers volop konden nagenieten van hun sportieve prestaties. Geen wonder dat het vooropgestelde doel van 300 dames ruimschoots gehaald werd: niet minder dan 568 vrouwen reisden mee naar Frankrijk om de Reus van de Provence te temmen. 

Ook in 2019 kwam er nog een vervolg op Ladies @ Ventoux. Sarah De Bie toonde - samen met meer dan 400 andere vrouwen - dat ook zij niet moest onderdoen voor haar man Wout Van Aert.

Na een jaar afwezigheid door corona, werd het concept Ladies @ Ventoux niet meer hervat. Maar het wereldwijde virus had wel de fietsmicrobe verspreid. Meer dan 660 vrouwen stonden in 2021 aan de start van Sporta Mon Ventoux. Een absoluut record in de afgelopen 20 jaar!

Al wandelend

Sinds 2021 is het ook mogelijk om naar de top te wandelen. Een uitdaging, die in tegenstelling tot het fietsen, het populairste is bij vrouwen. Zowel in 2022 als in 2023 wandelden 220 vrouwen op de flanken van de Ventoux. Goed voor 60% van de wandelaars. Een groot verschil bij het fietsen waar het deelnemersveld jaarlijks voor meer dan 75% bestaat uit mannen. 

Maar hoeveel vrouwen namen doorheen de jaren deel aan Sporta Mon Ventoux?

Dat was de grote vraag bij de start van dit artikel. We doken in het ruime Sporta archief op zoek naar een antwoord. Als we alle geregistreerde deelnames optellen, komen we tot het benaderend aantal van ruim 6.500 vrouwen. 

In 2005 trokken amper 89 vrouwen mee de grens over. Het vrouwelijke aandeel was met 7,16% zeer minimaal, maar gedurende de jaren steeg hun aandeel gestaag. In 2018 bestond het deelnemersveld, voor het eerst, voor 1/5de uit vrouwen. Het effect van Ladies @ Ventoux was meteen duidelijk. 

Door de introductie van de wandeluitdagingen zette deze opmars zich door en steeg het vrouwelijk aandeel de jongste jaren richting 25%.