Sporta werknemers sporten tijdens de werkuren

21 May 2024

​Sporten tijdens de werkuren, bij Sporta krijgen werknemers de ruimte om een sportpauze in te lassen. Sinds 1 mei werd die sportpauze uitgebreid van een halfuur naar een uur per week. “Het in beweging brengen van alle Vlamingen, begint natuurlijk bij het stimuleren van onze eigen medewerkers”, klink het bij Isabel Van Obergen, CEO bij Sporta.

​​Wekelijks voldoende bewegen en sporten is bevorderend voor ons lichaam en onze mentale kracht en gezondheid. Meerdere onderzoeken in de voorbije jaren tonen positieve effecten op verschillende mentale vlakken:

  • ​​Je bent alerter en hebt een verbeterde concentratie 
  • Je hebt een scherper geheugen 
  • Je kan sneller leren 
  • Je bent productiever en hebt een langduriger mentaal uithoudingsvermogen 
  • Je hebt een verbeterde creativiteit 
  • Je bent stressbestendiger 
  • Je krijgt meer energie en je stemming verbetert​
​​Dit zijn niet toevallig allemaal voordelen voor je prestaties op je werkplek. Toch bewegen meer dan 35% van de Vlaamse werknemers onvoldoende om deze voordelen te ervaren. 

Niet alleen lichaamsbeweging na de werkuren maar ook tijdens de werkuren – zo blijkt uit onderzoek van de Leeds Beckett University - , heeft een voordelig effect op de prestaties van werknemers. Bevindingen tonen aan dat werknemers die op het werk de gym/sportschool bezochten een verandering van hun ervaring op het werk ondervonden. De werknemers gaven aan dat ze hun tijd effectiever konden beheren, productiever zijn en vlottere interacties hebben met hun collega's. Net zo belangrijk: ze gingen aan het eind van de dag met een voldaan gevoel naar huis. 

Wat weerhoudt ons er dan van om vaker te sporten? De tijd! In de huidige haastcultuur vinden werknemers geen tijd voor sport en beweging. De maatschappij reikt te weinig handvaten aan om werknemers voldoende te stimuleren. 

In plaats van lichaamsbeweging uitsluitend te zien als iets dat we voor onszelf doen en dat ons weghoudt van ons werk, wordt het tijd dat we lichaamsbeweging gaan beschouwen als vast onderdeel van het werk zelf. Het alternatief (informatie langzamer verwerken, meer stress ervaren en sneller gefrustreerd raken) maakt ons minder effectief in ons werk en moeilijker in de omgang met onze collega's. Het is mede aan werkgevers om een sterk bewegingsbeleid voor werknemers uit te rollen. Gezonde werknemers zijn een surplus voor ieder bedrijf.​

https://www.sporta.be/userfiles/media/default/blogs-visuals-13.png

Uitbreiding Sport@Work

Sinds begin deze maand krijgen werknemers 1 uur sportpauze per week. Maar waarom werd deze uitgebreid? Wij stelden enkele vragen hierover aan onze CEO, Isabel Van Obergen. 

Waarom is regelmatig sporten/bewegen zo belangrijk voor werknemers en hoe beïnvloedt dit het algemeen welzijn binnen Sporta?

Bewegen maakt je hoofd leeg en geeft je meer energie. Als je regelmatig beweegt, ben je alerter, productiever en stressbestendiger, en neemt je jobtevredenheid toe. Sporta wil mensen duurzaam in beweging zetten én houden, in verbinding met elkaar. Dat is ons plan, onze ambitie en ons engagement in alles wat we vandaag doen en in de diensten en evenementen die we nog verder zullen ontwikkelen in de toekomst. Het is dan ook niet verrassend dat we ook onze eigen medewerkers hiertoe alle kansen willen bieden. 

Wat waren de belangrijkste factoren om Sport@Work uit te breiden naar een uur per week? 

Van sportief bewegen, een goede gewoonte maken, vraagt tijd en organisatie. Dit is niet altijd even makkelijk om in te passen in onze drukke agenda’s. Vandaar dat we medewerkers een duwtje in de rug willen geven, en de tijd en mogelijkheden om tijdens de werkweek te sporten, uit te breiden. Een uur sport-werktijd is hierbij een goede start. Uiteraard kunnen medewerkers beslissen om dit nog wat uit te breiden, bv. met recuperatie van meeruren. 

Welke specifieke voordelen verwacht je te zien, zowel voor de werknemers als voor Sporta als organisatie? 

Op drukke momenten, blijkt het soms moeilijk om tijd in te passen om te bewegen. Toch zou beweging het laatste moeten zijn dat we schrappen, net omdat het zo goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid! We verwachten dus in elk geval dat medewerkers met meer energie en een fris hoofd opnieuw het werk hervatten na de sport. Echter, nog belangrijker is dat bewegen dubbel zo leuk is als je het samen met je collega's kan doen. We hopen dan ook dat medewerkers tijdens een lange wandeling, duurloopje of fietstocht, collega’s leren kennen van andere teams waarmee ze misschien niet zoveel samenwerken. Sport kan op die manier helpen om te connecteren met elkaar

Zijn er plannen om het bewegingsbeleid verder te ontwikkelen of andere ideeën te introduceren om het welzijn van medewerkers te verbeteren? 

We gaan nog meer inzetten op het creëren van een divers sportief aanbod op onze werkspots, met de hulp van eigen sportieve collega’s. Ook zullen we regelmatig nieuwe sporten introduceren die door collega’s dan uitgeprobeerd kunnen worden. Zo kan Sporta een beetje de proeftuin worden van nieuwe campagnes en diensten die we ontwikkelen voor andere organisaties of andere bedrijven. Breder willen we ook meer aandacht geven aan gezonde voeding en dranken op de werkplekken en op onze verblijfsspots. Hiertoe start in de komende maanden een samenwerking op met een externe partner. Tenslotte willen we ook oog hebben voor het mentaal welzijn van medewerkers. Naast periodieke bevragingen van medewerkers rond dit thema, hebben we recent ook een laagdrempelig online leerplatform opgestart waar medewerkers op basis van eigen behoeften, ondersteuning kunnen vinden op een aantal thema’s van mentaal welzijn, zoals bv. omgaan met stress.