Sporta en het opleiden van supermonitoren

19 Mar 2024

Elk jaar organiseert Sporta méér dan 200 kampen in binnen- en buitenland. Zonder gemotiveerde monitoren zou dit niet mogelijk zijn. Daarom zet Sporta volop in op de ondersteuning van deze jongeren en streeft ze naar een hechte monitoren community. Maar hoe pakt Sporta dit aan en hoe ervaren de monitoren het? 


Animatorcursus

Voor een monitor start alles met een animatorcursus. Om de kwaliteit van kampen te waarborgen is het belangrijk dat de begeleiding top is en monitoren het Sporta-DNA hebben. “We zien heel vaak dat onze monitoren vroeger zelf deelnamen aan onze Sporta-kampen. Zij hebben dus meestal al het Sporta-DNA in zich, maar dan nog is het belangrijk dat wij hen de eerste basisvaardigheden bijbrengen tijdens de animatorcursus”, zegt Bert Schoenmaekers, manager bij Sporta Kampen.

Tijdens een vijfdaags verblijf leren nieuwe monitoren heel wat van deze vaardigheden. Gaande van het opvullen van dode momenten, inkleding van je activiteiten tot hoe zichzelf op te stellen in moeilijke situaties. Lore Embrechts volgde vorig jaar de cursus en ging afgelopen zomer voor het eerst op kamp als monitor. Zij vertelt: “als je dit allemaal voor de eerste keer doet ligt dit nog niet zo voor de hand. Maar je bent wel voorbereid wanneer je zelf kampen gaat geven. Tijdens de animatorcursus kregen we verschillende basis skills mee en leerde ik ook gaandeweg wat voor mij de beste leeftijdsgroep was om kampen aan te geven.”

Een hechte groep monitoren

Sporta doet elk jaar beroep op zo’n 1.800 monitoren. Een grote groep die buiten een goede opleiding ook directe ondersteuning krijgt. Wout Van Erum, intussen bijna 7 jaar monitor bij Sporta Kampen, bevestigt dit graag: “als je met vragen zit, worden deze zo snel mogelijk beantwoord en er staat altijd wel iemand open voor een babbel als je ergens mee zit.”

Minstens zo belangrijk is dat al deze monitoren ook een hechte groep vormen. Bert legt uit hoe Sporta dit verwezenlijkt. “Monitoren kunnen ook heel veel van elkaar leren, daarom proberen we ze zo veel mogelijk met elkaar te laten connecteren. Dit kan online en via vormingsdagen, maar we organiseren ook twee keer per jaar events voor onze monitoren. Tijdens de Summer Kick Off, in het voorjaar, bereiden we onze monitoren via spelactiviteiten en vormingen voor op een nieuwe kampzomer. De Never Ending Summer is hét moment waarop kampdeelnemers en monitoren elkaar nog eens terugzien na de zomervakantie.” 

Wout is grote fan van de samenkomsten die Sporta organiseert voor haar monitoren: “dit zijn altijd fantastische dagen! Elke keer plezier maken en bijleren met andere Sporta-monitoren. Ik voel mij er thuis en dat komt omdat iedereen elkaar waardeert en je helemaal jezelf kan zijn”.

Leven na de kampen

Monitoren leren nieuwe vaardigheden, ook op persoonlijk vlak. In die mate dat monitor zijn een extra positieve factor kan zijn op je toekomstig cv. “Door als monitor mee te gaan op Sporta-kamp, leer ik omgaan met verschillende persoonlijkheden. Ook het leidinggeven en het kunnen omgaan met onverwachte situaties zijn vaardigheden die mij later van pas zullen komen”, klinkt Lore overtuigd. 

Je hebt ook personen die dankzij Sporta zichzelf beter hebben leren kennen. Jelle Leyssens is zo iemand. Zes jaar lang ging ze mee op kamp als monitor en later als hoofdmonitor. Tijdens deze kampen ontdekte ze haar passie. “Ik werk als jongerenhulpverlener bij het JAC. Als ik geen monitor was geweest, was ik misschien nooit geïnteresseerd geweest om als hulpverlener met jongeren aan de slag te gaan. Dan had ik misschien die grote passie bij mezelf minder goed ontdekt”. 

Elkaar opleiden

Om te vermijden dat de jarenlange ervaring niet zomaar verloren gaat, zorgt Sporta ervoor dat een dertigtal monitoren zich omschoolde tot instructor. Tijdens vormingsmomenten geven zij mee opleidingen aan huidige en toekomstige monitoren. Het Sporta-DNA wordt doorgegeven van monitor tot monitor. 

Toen Jelle de vraag kreeg om na haar monitorcarrière verder te gaan als instructor, heeft ze daar niet lang over moeten nadenken. “Een team ondersteunen gaf me de meeste voldoening. Op zulke momenten besefte ik dat ik graag als instructor verder zou gaan. Ik weet hoeveel ik zelf aan mijn traject binnen Sporta gehad heb. Ik heb mezelf ontdekt in ontzettend veel facetten en daarnaast ook de mensen gevonden van wie ik de meeste energie krijg. Dat wou ik heel graag aan een volgende generatie jongeren met een passie voor het jeugdwerk doorgeven.” 

Naam: Jelle Leyssens

Beroep: jongeren hulpverlener

Animator sinds: 2016

Eerste kamp als monitor: Beauty & Wellness

Favoriete kamp: 4 action

Naam: Wout Van Erum

Beroep: Graduaat-student orthopedagogisch begeleiden

Animator sinds: 2017

Eerste kamp als monitor: Rocks & River

Favoriete kamp: Summer Experience
l' Estartit

Naam: Lore Embrechts

Beroep: student Moderne Talen

Animator sinds: 2023

Eerste kamp als monitor: Sporta Spetters