Onbekend is onbemind

09 Apr 2024

De snelste sport op twee voeten en ooit bedacht door de indianen in de 12de eeuw. Dit doet vermoedelijk nog geen belletje rinkelen, maar we hebben het over lacrosse. In België staat deze kruising tussen hockey en American football nog in de kinderschoenen, maar wint ze steeds meer aan bekendheid. Zeker nu ze in 2028 opnieuw op het olympische programma staat. Ook bij Sporta maakten we kennis met deze indrukwekkende sport. Afgelopen weekend organiseerde Belgium Lacrosse een internationaal paastornooi op Sporta Spot Kempen. 
Onbekend is onbemind. En daar willen we iets aan doen. Hoe ziet het lacrosse landschap er in België uit en wat mogen we allemaal verwachten nu lacrosse opnieuw gespeeld zal worden op de Olympische Spelen? Wij zochten het uit. 
Op de website van World Lacrosse komen we te weten dat Lacrosse in 1904 en 1908 al officieel op het programma stond. Later kwam het nog drie keer weer als demonstratiesport. De laatste keer was in 1948. Na 80 jaar (!) staat de sport dus eindelijk opnieuw op het olympische programma. Ongetwijfeld een grote mijlpaal voor lacrosse. 
​​​
“Wij hopen dat onze sport hierdoor in België aan bekendheid gaat winnen. Wij werken er nu als federatie hard aan om een toestroom aan nieuwe enthousiaste spelers te ontvangen binnen onze clubs”. Aan het woord is Peggy Vermoes, general manager women’s lacrosse bij Belgium Lacrosse
Lacrosse in België is nog een kleine wereld. “België telt zo’n 500 beoefenaars van lacrosse. Momenteel hebben we in België 11 teams, die tegen elkaar thuis- en uitwedstrijden spelen. De meeste clubs hebben een jeugdwerking, maar die staat nog niet helemaal op punt. De jeugd speelt wel al vriendschappelijke wedstrijden” kadert Peggy. 
De ambities en doelstellingen zijn duidelijk. Het doel van Belgium Lacrosse is om van lacrosse één van de 10 populairste sporten in België te maken. Ambitieus als je weet dat de lacrossefederatie enkel werkt met vrijwilligers. Maar een toename in bekendheid van de sport kan daar natuurlijk snel verandering in brengen. 
Dit weekend organiseerde de federatie op Sporta Spot Kempen een internationaal vrouwentornooi. Negen damesteams van over heel Europa kwamen een heel weekend hun favoriete sport beoefenen.  “Het was eigenlijk een voorbereidingstornooi op het Europees kampioenschap in Portugal later dit jaar. Voor de coaches het ideale moment om nog speelsters aan het werk te zien. In de komende periode zullen zij hun selecties voor het EK maken.”
​​​
Wat kunnen we verwachten van onze nationale teams de komende jaren? “Daar blijven we eerder voorzichtig in. We willen de komende jaren vooral groeien op nationaal en internationaal niveau en zodoende met onze prestaties een positieve invloed hebben op een groeiende lacrosse-gemeenschap in ons land. Maar we zullen er natuurlijk alles aan doen om ons, met zowel een mannen- als een vrouwenteam, te kwalificeren voor Los Angeles 2028” besluit Peggy.
Onze Red Puma’s deden het trouwens uitstekend dit weekend. Zes van hun acht wedstrijden werden gewonnen en tegen eigen verwachtingen in wonnen ze het tornooi. Spanje en Noorwegen vervolledigden het podium. Onze damesploeg lijkt helemaal klaar voor het aankomende EK.  
Zin gekregen om ook een keer de sport te ontdekken? Neem dan contact op met een lacrosseclub in jouw regio. Alle clubs bieden regelmatig proeflessen aan.