Jong geleerd is oud gedaan?

05 Jun 2024

​Een deelnemer aan Sporta Mon Ventoux is gemiddeld 46 jaar. Vrouwen zijn doorgaans iets jonger dan mannen. Maar één ding is duidelijk, Sporta Mon Ventoux is voor alle leeftijden. Iedere editie heeft haar piepkuikens en haar doorwinterde fietsers die de 80 jaar aantikken. Wie zijn ze en wat drijft ze, wij gingen op zoek naar twee jongste enthousiastelingen.

​Jozefien - de jongste deelneemster

Beginnen doen we met Jozefien Vissers, 21 jaar en woonachtig in Brasschaat. Ze doet al mee voor de 3de keer en steeds samen met haar papa. Grappig detail: onze oudste deelnemer dit jaar is 81 jaar en bijna op dezelfde dag geboren als Jozefien. Beiden schillen dus 60 jaar. 

Wij gingen kort in gesprek met Jozefien om te ontdekken wat Sporta Mon Ventoux zo speciaal maakt dat ook iedere editie heel wat jongeren mee de reis maken naar de Kale Berg. 

​​Wat vind jij zo leuk aan Sporta Mon Ventoux? 

Het is elke keer een heel avontuur en het evenement zelf in Frankrijk is een echt feest. Met ons gezin vertrekken we altijd een weekje eerder naar Frankrijk. Op deze manier leven we echt toe naar het hoogtepunt van de campagne. Naarmate de week vordert, kom je onderweg meer en meer mensen tegen die ook meedoen aan het evenement. Hier ervaar je dan een bijzonder groepsgevoel. 
Op de dag zelf is het ’s ochtends altijd heel spannend. Je merkt wel duidelijk dat heel het evenement een goed geoliede machine is. De groepsstart is heel fijn en sfeervol, je vertrekt met z’n allen op leuke muziek.

En wat ik ook altijd zo leuk vind. Je kan elk jaar een fietstenue bestellen die hoort bij de editie van dat jaar.

​​Jij doet mee samen met je vader. Jij komt echt uit een sportieve familie zo lijkt?

Fietsen is inderdaad heel aanwezig in onze familie. Niet alleen mijn papa maar ook mijn zus Rosaline fietst doorheen het jaar mee. In 2021 zijn we met 3 naar boven gereden. Zij kon er wegens haar werk in 2023 en ook dit jaar spijtig genoeg niet bij zijn.

Mijn papa fietst al sinds zolang ik me kan herinneren (langer dan 20jaar). In 2011 fietste hij voor de eerste keer de Mont Ventoux op samen met een vriend. Toen zijn wij met het gezin gaan supporteren en sindsdien kriebelde het om dit zelf ooit ook te doen. In 2018 ben ik gestart met fietsen en in 2021 is het me de eerste keer gelukt om de Mont Ventoux op te rijden.​

​Heb je misschien een leuke anekdote over je vorige deelnames?

​In 2021 heb ik voor de start van het evenement mijn fiets nog even laten nakijken in de technische stand. Hier vroegen ze mij verwonderd of ik met die fiets de Mont Ventoux zou oprijden. Op mijn fiets stond er een cassette die niet geschikt was om dit soort hellingspercentages vlot op te fietsen. Het was natuurlijk te laat om dit nog te veranderen, dus ben ik met deze fiets aan de start verschenen en met veel karakter naar boven gefietst. Met oog op meerdere deelnames hebben we daarna toch maar een klimcassette laten plaatsen.

https://www.sporta.be/userfiles/media/default/blogs-visuals-27.jpg
V.l.n.r. zus Rosaline, Jozefien en vader Jan

Rob - de jongste deelnemer

​Rob Willekens uit Geel zal dit jaar voor de eerste keer deelnemen. Vijf jaar geleden begon hij op 14-jarige leeftijd met fietsen. En hij droomt van meer. Een leuk weetje over Rob: hij was nog maar 11 dagen oud bij onze allereerste editie in 2005. 

Het is de eerste keer dat je meedoet. Hoe werd je op het idee gebracht om mee te doen?

Mijn vader wou altijd al eens de Mont Ventoux oprijden. Aangezien het jullie laatste editie is achtte hij dit als de ideale moment. Door hem ben ik er beginnen over na te denken en heb ik ook beslist om mee te doen.

Hoe heb jij de fietsmicrobe te pakken gekregen?

Ik koers nu 5 jaar. Vroeger fietste ik dagelijks naar school en vond ik het wel fijn om zo snel mogelijk naar huis te rijden. Op die manier ben ik aan het koersen geraakt.

Wat zijn je doelen in het wielrennen?

Eerst en vooral proberen een mooie tijd te rijden tijdens Mon Ventoux. Maar later zou ik graag profrenner worden. Als het niet lukt zou ik graag in een grote ploeg willen werken als verzorger. Daarom ga ik volgend jaar ook Sport & Bewegen studeren aan Thomas More.

Je schreef je eerst in voor de cannibalette maar toch ga je de cannibale proberen. Van waar deze wijziging?

Haha ja, dat was eigenlijk gewoon een vergissing. Ik wou de rit rijden van 170 km maar heb me ingeschreven voor 120 km. Meer zit daar eigenlijk niet achter.


https://www.sporta.be/userfiles/media/default/rob-willekens-sabrina-peleman.jpg

​Rob in actie op zijn witte koersfiets