Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux

01 Mar 2024


Toon Claes, vermaard sportchirurg, gewezen Sporta-voorzitter, bezieler van de beweegcampagne ‘Mon Ventoux’ en fervent wielertoerist heeft sinds kort zijn cv aangevuld met de functie van auteur. Samen met blogster Dina Vercruyssen schreef hij een unieke reisgids ‘Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux’. Hun samenwerking leverde een mooi, allesomvattend boek op dat de goesting doet opwellen om stante pede je biezen en fiets te pakken en te verkassen naar deze aanlokkelijke bestemming in de Franse Vaucluse. 

Zowel Toon Claes als Dina Vercruyssen kennen deze streek als hun broekzak. De dokter brengt er al jaar en dag zijn vakanties door, de blogster runt er een B&B. Geen morzel grond in de weidse omgeving die de Ventoux omringt, lijkt ze vreemd. De ene maakte zijn ontdekkingstochten per koersfiets, de andere vanuit haar passie voor geschiedenis, de natuur en de gastronomie. De combinatie van hun kennis leidt dan ook tot een lijvige, veelzijdige, doch hapklare brok leesvoer. 


Verspreid over een dikke 300 bladzijden fietsen de auteurs doorheen alle thema’s die een nieuwsgierige (wieler)toerist wenst te weten. Zij verstaan de kunst om het praktische aan het aangename te koppelen, waardoor iedere lezer zijn gading vindt. 

Het boek opent met een ruim voorwoord van Wout Van Aert, waarin hij niet alleen vakantieherinnering uit zijn kindertijd ophaalt, maar ook terugblikt op de elfde rit van de Ronde van Frankrijk ’21 met een dubbele passage over de ‘Kale Berg’ die hij glansrijk won.  

Aan de fietsende lezers met klimmersambitie gunt vervolgens Toon Claes een brede inkijk in zijn ervaringsvoorraad. Hij weet waarover hij schrijft. Al meer dan 140 keer fietste hij vanuit de startdorpen Bédoin, Malaucène en Sault naar boven. Veelal tijdens de ‘Mon Ventoux’-beweegcampagne van Sporta. Zijn advies valt dus niet te negeren. Onderweg naar de top haalt hij -kilometer per kilometer- anekdotes op die achter de decorstukken schuilgaan. Daarbovenop trakteert hij de lezers op een indrukwekkende lijst van 100 minder bekende, maar daarom niet minder aanlokkelijke hellingen en cols in de buurt.  

Voor de ontdekkingsreizigers kammen de auteurs de aanpalende regio’s -volgens de vier windstreken- uit. In geuren en kleuren beschrijven ze vanuit toeristisch perspectief de meest pittoreske dorpjes en trekpleisters. De vele kaderstukjes over verrassende weetjes en historische duiding, de opsomming van de beste adressen voor een betaalbaar Provençaals diner en de suggesties over kwaliteitsvolle wijnen en olijfolie maken de gids compleet. Een heel pak plaatselijke wandel- en fietsroutes met een praktische navigatiebegeleiding krijg je er als toemaatje bovenop. Dat het boek leest als een racefiets in een bochtarme Ventoux-afdaling is eveneens meegenomen. Bovendien oogt het mooi en klasrijk waardoor het niet op je salontafeltje misstaat. 

“Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux”
Toon Claes en Dina Vercruyssen
ISBN 9789401489713
Uitgeverij Lannoo
309 pagina’s
36,99 euro