Een nieuw leven

07 Aug 2024

De Reus van de Provence, voor velen betekende hij de start van iets nieuw, een nieuw leven. En dat is soms heel letterlijk te nemen. De Mont Ventoux bracht Lucien en Goele nieuwe kansen en nieuwe ambities. Nu motiveren zij anderen om hetzelfde te doen. In de schaduw van Sporta Mon Ventoux zag Transplantoux het levenslicht. Een organisatie die getransplanteerden samenbrengt en hen motiveert om te bewegen en te sporten na een transplantatie. 

In 2005, het geboortejaar van Sporta Mon Ventoux, gaat Lucien Depaepe voor het eerst langs bij Prof. dr. Diethard Monbaliu. Lucien heeft een nieuwe nier nodig en tijdens een onderzoek voorafgaand aan zijn transplantatie, vertelt Lucien aan de professor dat hij ooit graag de Mont Ventoux zou beklimmen. De chirurg belooft hem om mee deze uitdaging aan te gaan. 

Twee jaar later is het zover, Lucien krijgt een nieuwe nier. Enkele dagen later komt dokter Monbaliu langs en herinnert hij Lucien aan zijn belofte om mee de Mont Ventoux op te fietsen. Lucien is verrast dat zijn chirurg, die jaarlijkse heel veel patiënten heeft, dit nog niet vergeten is. Met heel veel zin begint hij aan zijn revalidatie. 

De twee willen in hun spoor ook graag andere getransplanteerden overtuigen om hetzelfde te doen. Ze bedenken een naam voor hun project: “Transplantoux”, een samenvoegsel van transplantatie en Ventoux en schrijven zich in voor Sporta Mon Ventoux. Zes maanden later en goed voorbereid staan Lucien en zijn chirurg samen met enkele andere getransplanteerden en medici boven op de top van de Kale Berg. 

https://www.sporta.be/userfiles/media/default/2880aebd-4630-46c3-90ed-2a85def1c77a.jpg

​Lucien Depaepe

Sporta speelt zo onbewust een belangrijke rol in de oprichting van Transplantoux. ​De volledige ondersteuning van Sporta, met de voorbereidingsritten, bevoorrading, technische- en medische ondersteuning zorgt ervoor dat Lucien en vele van zijn getransplanteerde lotgenoten hun sportieve droom kunnen realiseren. En het bleef niet bij één editie! Transplantoux nam daarna nog meerdere jaren deel met hun groep aan Sporta Mon ventoux.​

Intussen bestaat de vzw al meer dan 15 jaar en is hun missie duidelijk: getransplanteerden aan het bewegen houden en met elkaar verbinden. ​Maar Lucien benadrukt daarbovenop ook het belang van orgaandonatie in de media te brengen. Want zonder donors is transplantatie simpelweg niet mogelijk. 

Ook voor Goele Meex is het onder de aandacht brengen van orgaandonatie één van haar sportieve drijfveren. Goele werd geboren met een hartafwijking en onderging in december 2010, op 21-jarige leeftijd een levensreddende harttransplantatie. Uit dankbaarheid voor haar donor probeert ze nu alles uit het leven te halen.  

Sport is een belangrijke uitlaatklep voor haar en de sportieve uitdagingen die ze aangaat zijn daarbovenop dan nog eens de perfecte manier om haar verhaal aan de wereld te vertellen. In 2019 wandelde Goele met Sporta voor het eerst de Mont Ventoux op. Ze was toen één van de 260 Transplantoux-deelnemers. ​Ze beklom ondertussen al drie keer de Reus van de Provence, maar geraakt er nooit aan gewend. Die top samen met anderen bereiken geeft haar elke keer opnieuw weer een gelukzalig gevoel, zowel op fysiek en mentaal als op sociaal vlak. 

Intussen is Goele een gelauwerd atlete. In 2023 nam ze in Australië deel aan de World Transplant Games, de Olympische Spelen voor personen met een donororgaan. Ze ging meteen met goud aan de haal op de 3km Speedwalk​.  

​In 2027 komen de World Transplant Games naar Leuven.​

Wie meer wil weten over Transplantoux en World Transplant Games. ​

https://www.sporta.be/userfiles/media/default/screenshot-20240806-170828-facebook.jpg

​Goele Meex