Door het oog van de naald

26 Jan 2024

20 jaar Sporta Mon Ventoux – deel 2


Het is 7 januari 2018. Dirk De Wachter klimt op zijn fiets voor een gezellige fietstocht met zijn vrienden. Alleen merkt hij vrij snel dat hij het tempo van de groep moeilijk kan volgen. Hij geeft aan dat hij een druk op zijn borstkas voelt waarna de groep de slimme beslissing maakt om even te stoppen. Dirk remt af en voelt zich plots draaierig worden. Het volgende dat hij zich herinnert is dat hij wakker wordt en er plots veel volk rond hem staat. Hij heeft een hartaanval gehad.


Dirk had geluk. Zijn vrienden waren onmiddellijk begonnen met een hartmassage waardoor hij snel weer bij bewustzijn kwam. Later bleek dat hij zijn leven aan de snelle reactie van zijn vrienden te danken had. De ambulance bracht hem naar het ziekenhuis waar hij onmiddellijk stents kreeg geplaatst. Één van de eerste dingen die Dirk na de operatie aan zijn verplegers vroeg was of hij nog kon deelnemen aan Sporta Mon Ventoux in juni, want daar was hij op dat moment al voor ingeschreven samen met zijn vrienden. Zijn revalidatie kon beginnen.

Benieuwd hoe je bij jezelf hartklachten kan herkennen of wat je best kan doen wanneer je iemand spot met hartproblemen? Bekijk dan even deze video.

“De hartaanval kwam als een complete verrassing. Ik had hiervoor nooit last van hartproblemen gehad.”

 Dirk startte snel met zijn revalidatie en kroop rustig aan terug op zijn fiets. Toen hij de eerst keer terug 25 kilometer op zijn fiets reed, ging er een vloed van opluchting door hem heen. “Oef! We zijn terug vertrokken.”

Terug in het zadel

Dirk werd opgevolgd door een cardioloog die hem ook geruststelde dat hij weer veilig kon fietsen. Zijn aders waren terug opengezet door de stents en hij kreeg de juiste medicatie voor zijn hart. Stilaan tankte hij terug wat vertrouwen en durfde hij weer alleen te gaan fietsen. Een grote stap, als je weet dat het dankzij zijn fietsvrienden was, dat hij in januari goed door zijn hartstilstand is gekomen. Maar Dirk was vastberaden om zijn leven niet te laten blokkeren of te laten leiden door de traumatische gebeurtenis.

Dirk had even zijn passie voor het fietsen als sneeuw zien wegsmelten en had gevreesd dat hij niet meer op de fiets zou kunnen kruipen. Maar dat was gelukkig niet het geval.

“Mijn hartaanval leerde me dat je de koe bij de hoorns moet vatten en als je iets wil doen, dat je het meteen moet doen en niet uitstellen.”

https://sporta.be/userfiles/media/default/mv2018-msd-watermerk-1.jpg

Voor zijn hartstilstand was hij weleens bezig met zijn tijden als hij een beklimming had gedaan. ”Was ik sneller als vorige keer of niet?” Maar in zijn tweede leven is dit voor hem van geen enkele tel meer. Voor hem is op een gezonde manier boven geraken veel belangrijker dan 5 of 10 minuten sneller fietsen. Dat is de grootste les die hij uit het voorval heeft getrokken.

De Mont Ventoux op

Enkele maanden na zijn hartaanval en na een intensieve revalidatie stond Dirk aan de startmeet van Sporta Mon Ventoux 2018, klaar om de Kale Berg te overwinnen. Hij haalde de top op een veilige manier en was daar enorm blij om. Zijn vrienden die hem een half jaar eerder nog reanimeerden, reden samen met hem de berg op.

“Enkele jaren geleden had ik het een doodzonde gevonden om tijdens de beklimming te stoppen. Nu pauzeer ik even als het nodig is om mijn hartslag terug naar beneden te krijgen en  ben ik tevreden als ik heel boven geraak.”

Dirk zou het evenement Sporta Mon Ventoux aanraden aan mensen, ook al fietsen ze nog niet. ”Ze moeten zich wel goed voorbereiden en aan sport gedaan hebben voor ze naar de Mont Ventoux trekken. Maar het is een mooi doel en het kan mensen motiveren om verder te sporten. Het is een mentaal gegeven waarbij je door een muur moet gaan.” Maar eens je daar door geraakt, denkt Dirk wel dat je de microbe te pakken hebt om verder te sporten.

Hoe is het ondertussen gesteld met Dirk?

6 jaar later gaat alles prima met Dirk. Hij is nog steeds een actieve fietser. Zijn passie kan hij nog altijd beoefenen. Hij gaat dan ook jaarlijks op fietsvakantie en neemt regelmatig deel aan enkele grote fietsevenementen.

Sinds een paar jaar trekt hij ook de wandelschoenen aan als afwisseling van het fietsen. Zo neemt hij in 2024 deel aan de Dodentocht, weliswaar zonder de obsessie dat hij de 100 km moet uitstappen, al gaat hij er wel voor natuurlijk. 

Wil je ook graag verantwoord aan je uitdaging beginnen? Ga dan langs bij je huisarts om je medisch te laten onderzoeken.

Het belang van een medische screening? Dokter Geert Meese legt het uit in deze video