Blue Monday: hoe je voornemens toch waarmaken?
15 Jan 2024
Blue Monday: hoe je voornemens toch waarmaken?
Iedereen kent het wel. Tijdens het diner op nieuwjaarsavond wordt de vraag gesteld “en wat zijn jouw voornemens voor het nieuwe jaar?” Terwijl iemand gretig zijn (sportieve) doelen aan het uitleggen is, zegt een ander “ik heb er geen, ik kan ze nooit lang volhouden”. Een gevoel dat bij veel personen leeft.
Een gevoel dat nog meer versterkt wordt op Blue Monday. Een term die ooit verzonnen werd door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Volgens hem is de derde maandag in januari de meest depressieve dag van het jaar en heeft de meerderheid van de bevolking dan al haar goede voornemens overboord gegooid. Er is totaal geen wetenschappelijk bewijs maar toch kent de term veel bijval.
Meer willen bewegen, om welke reden dan ook, is altijd een goed plan. Maar hoe verhogen we de kans dat jouw doelen en voornemens ook effectief bereikt worden?
Vanuit de gedragswetenschappen en psychologie komt de oplossing. Zij hebben ontdekt dat mensen sneller nieuwe gewoontes aannemen van zodra men een duidelijk beeld heeft van de doelen die men met hun gedragsverandering wenst te bereiken en de motivatie die men heeft om dit doel te behalen. Dus, heb je je voorgenomen om voortaan meer te sporten, besef dan voldoende waarom je dit wil doen en maak je doelstelling concreet en tastbaar.
MOTIVATIE
BEPALEN
Van waar komt de gedachte of het voornemen dat je meer wil gaan bewegen of sporten? Probeer goed na te denken, kritisch en eerlijk te zijn. “Ik wil meer bewegen opdat ik mezelf fitter voel”. Dat is een zeer goede reden, maar je kan jezelf afvragen wat de reden is waarom je je fitter wil voelen. Lastige pijntjes, sportiever zijn, beter met (klein)kinderen kunnen spelen, meer energie doorheen de dag hebben… Onze boodschap is: maak het concreet.
TASTBAAR MAKEN
Schets dus een duidelijk beeld over wat je wil bereiken. Wat is voor jou ’fitter zijn’? Wanneer ben je ‘fitter’? In wat of hoe vertaalt zich dit? Vergelijk het met het vertrekken op vakantie naar een bestemming waar je voordien nog niet bent geweest en al veel over hebt gehoord. Je hebt een beeld van je verwachting en naarmate je dichterbij komt, wordt je verblijf en omgeving duidelijker. Als je op voorhand geen idee hebt wat je concreet wil bereiken, weet je ook niet wanneer je je doel hebt bereikt.
Maak het vervolgens erg tastbaar door het op te schrijven. Hang het eventueel op een plaats waar je vaak passeert, bijvoorbeeld op de koelkast, aan de muur naast het toilet of op de deur van je kleerkast.
‘SMART’ DOEL
Hou er rekening mee dat het toewerken naar je doel tijd kost. Daarom is het vooral belangrijk om je te focussen op het proces ernaartoe. Er gaan moeilijke momenten komen. Een goede voorbereiding van dit proces en ‘goal setting’ zijn daarom belangrijk! Koppel duidelijke (tussen)doelen aan je goede voornemens.
Ziehier onze tips:
· Maak je doel specifiek en meetbaar. Bijvoorbeeld: "Ik wil de komende 3 maanden trainen om 5 kilometer te kunnen lopen in 35 minuten”.
· Formuleer enkele duidelijke tussendoelen. Hou deze realistisch, haalbaar en eerlijk. Je tussendoelen zijn een hele belangrijke motivator. Daag jezelf uit, maar verplicht je niet om dingen te willen of te moeten forceren.
· Maak je plan zo gedetailleerd mogelijk. Dit kan een trainingsschema zijn, met daarin welke oefeningen je wil doen, hoe vaak en wanneer.
· Begin rustig aan. Start met een realistisch niveau en bouw het op. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, blessures en verlies van motivatie.
· Varieer voldoende in intensiteit én omgeving zodat je nieuwe dingen ontdekt. Dit laatste draagt bij aan je motivatie en vermindert de focus op je training. Zo kan je jezelf uitdagen door elke week een andere opwarming of cooling down te doen om te ontdekken welke het best bij jou past.
· Bewaak je vooruitgang. Hou bij hoe je je voelt en hoe vlot het ging. Zo kan je zien of je op schema zit en of je aanpassingen aan je plan moet maken.
· Zet deadlines voor jezelf en probeer je eraan te houden. Dit houdt je gemotiveerd en zorgt ervoor dat je geen tijd verspilt.
· Zoek steun bij vrienden, familie of collega’s. Velen genieten van de voordelen van ‘de sociale druk’, maar eigenlijk is het de beste methode om ook wat bij te praten en gemotiveerd te blijven.
· Onthoud dat dingen niet altijd volgens plan verlopen. Wees dus flexibel en maak aanpassingen wanneer nodig. Als alles toch volgens plan loopt, hoor je bij de 95% beste studenten.
Sporta Beweeg Meer zorgt voor ondersteuning
Heb jij nog géén sportief voornemen of mis je nog een kwalitatieve invulling van je sportief voornemen? Sporta Beweeg Meer staat voor je klaar om je hierbij te helpen. Met een ruim aanbod aan sportdoelen, blogartikels, webinars en workshops inspireren en motiveren wij jou om op eigen tempo te (blijven) bewegen en jouw sportieve voornemens waar te maken.
‘Don’t think it, do it!
Beweeg meer, leef meer.